Продължете към съдържанието

Гражданите в Благоевград плащат поредния ремонт на ремонта

Основно ремонтирана само преди три години, улица “Марица” в Благоевград пропадна след дъждовете в началото на юни 2022 г. За краткия период след откриването обектът три пъти е имал нужда от “ремонт на ремонта” и се е превърнал в символ на некачествено изпълнение и разходване на средства.

През зимата на 2018 г. Община Благоевград започва ремонт в центъра на града в рамките на мащабен проект на обща стойност 13 млн. лв. Проектът е спечелен от Община Благоевград по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз. Още тогава хората в Благоевград се питат какво налага прибързаното обновяване – зимните минусови температури носят риск крайният резултат да излезе некачествен.

Ул. “Марица” също е сред ремонтираните, като стойността на проекта е над 2 млн. лв. “Марица” е една от възловите улици в Благоевград, която свързва две от основните изходно-входни артерии на града в посока от и за гр. София, което създава значителна транспортна натовареност. Дължината на ремонтирания участък е 635.24 л.м.

Улицата, която” близо 50 години не бе виждала ремонт, беше напълно преобразена”, съобщава Община Благоевград през 2019 г. „Това е обект с мащабна и цялостна реконструкция, с цялостна подмяна на пътната настилка, цялостно облагородяване, ВИК подмяна. Имаше много трудности и проблеми, но важното е, че всичко е добре, когато свършва добре.“, заявява на откриването тогавашният кмет Атанас Камбитов, цитиран от “Илинден прес”.

„Това е обект с мащабна и цялостна реконструкция, с цялостна подмяна на пътната настилка, цялостно облагородяване, ВИК подмяна“, заявява при откриването кметът Атанас Камбитов. Снимка: Община Благоевград

Ремонт на ремонта

Основният ремонт на “Марица”, осъществен с подкрепата на ОПРР струва  2 077 224, 21 лв. без ДДС. Изпълнител на обществената поръчка е  „КО-БИЛД“ ДЗЗД – обединение, в което влизат търговски дружества, които по това време печелят сериозен брой обществени поръчки в община Благоевград.

През годините улицата е затваряна за ремонт няколко пъти. Причините са различни – спукан водопровод, пропадане на асфалтовата настилка след силни дъждове. Първият ремонт на ремонта се налага още на четвъртия месец след пускането на обекта в експлоатация. През август 2019 г. се оказва, че има проблем с канално отклонение, с което фирмата строител не е справила. Това слага началото на редица излизащи през следващите години дефекти. На 8 юни 2022 г. за пореден пореден път част от улицата пропада.

През годините улицата е затваряна за ремонт няколко пъти. Причините са различни – спукан водопровод, пропадане на асфалтовата настилка след силни дъждове. Снимка: Blagoevgrad News

Кой плаща?

Ремонтът на компрометирания на 8 юни участък трябва да се извърши от и за сметка на фирмата-изпълнител – „КО-БИЛД“ ДЗЗД. Тъй като от откриването на обновения обект са минали 3 години, все още е в сила 6-годишният гаранционен срок.

На практика обаче, ремонтът е извършен още на следващия ден от Общинско предприятие “БЛАГОЕВГРАД СТРОЙ РЕМОНТ” – за сметка на Община Благоевград с парите на гражданите. Общината е извършила ремонта бързо, за да улесни гражданите, но не е ясно дали ще поиска от фирмата изпълнител да възстанови изхарчените средства.

Фирмата изпълнител обаче е поела отговорност поне за един от ремонтите на въпросната улица, когато след порой на 15 август 2020 г. има щети и бул. „Димитър Солунски“ отново е затворен в отсечката от ул. „Марица“ до прелеза към кв. Грамада. Тогава аварията бързо е отстранена.

Пример, потвърждаващ правило

За гражданите на Благоевград обаче важно е друго – защо се допуска некачествено изпълнение на проекти, струващи милиони.

Обновяването на пл. “Георги Измирлиев – Македончето” е извършено по същия проект, като струва 6 млн. лв. Доводът тогава е, че над 30 години никой не е правил ремонт. Въпреки достолепната си възраст обаче, преди обновяването площадът е красив и по-важното – здрав.

Въпреки ниските температури, през януари 2018 г. плочките на площада са сменени. Спорно е обаче дали новите са по-красиви и по-качествени. Още тогава тук-там се забелязват фуги, а бабуни – почти навсякъде. Днес тъмното подплощадно пространство тече при най-лекия дъжд, цветарниците наводняват общинския подземен паркинг, бордюрите край стълбищата са откъртени от растяща на воля растителност. Асансьорите не работят, пеещите фонтани не пеят, а хлопащи и пропукани плочки има по целия площад.

Не е изненада, че има нужда от нов ремонт. Новият програмен период не е започнал и не е ясно кога и как ще се намерят средства за поредния ремонт на ремонта.

Текстът на Асен Димитров е публикуван на 30.06.2022 в Евромегдан.