Продължете към съдържанието

Фирми-фаворити в общините по поречието на Струма

Концентриране на обществени поръчки в едни и същи фирми, близки до властта по един или друг начин, отслабват надеждата за справедливо разходване на публичните средства в общини по поречието на р. Струма. Това показва анализ на обществените поръчки във всички общини от област Благоевград за период от 2 години, изготвен от Асоциацията за свободни медии.

Освен областния град Благоевград по поречието на р. Струма има две по-големи общини – Петрич и Сандански, и няколко малки като Симитли, Кресна и Струмяни. Макар и в малките общини да се разходват значително по-малко обществени средства, там също има нужда от стриктен контрол върху начина, по който се харчат общите пари на гражданите.

Апостол Апостолов е кмет на Симитли от повече от 20 години. На практика е несменяем – на последните местни избори през 2019 г. беше единствен кандидат.

През 2021 г. в Община Симитли обществените поръчки се печелят от различни дружества и при сериозна конкуренция. През предходната 2020 г. обаче в малката община са проведени 19 обществени поръчки, а 10 от тях са спечелени от едно и също дружество – „Нивел строй“ ЕООД.

Дружеството нашумя през 2016 г., когато в консорциум с „ПСТ груп“ спечели огромна поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 298 млн. лв. за строителството на участък от Е79 Видин – Ботевград. През същата година фирмата увеличава печалбата си 9 пъти. Интересна е съпоставката тогава с осветения от Сметната палата списък на получилите суми от държавното дружество „Автомагистрали“ за изграждането на участъци от АМ „Хемус“, укрепването на свлачища, изграждането на други участъци от Видин – Ботевград. Сравнението показва огромното изкривяване на пазара на обществени поръчки. През схемата за преразпределяне от „Автомагистрали“ най-големите играчи са взимали огромни суми. В групата на получателите на най-големи суми се появява и „Нивел строй“ – със 191 млн. лв. за пътя Видин – Ботевград.

През 2020 г. бщина Петрич е провела и възложила 29 обществени поръчки, като 3 от тях са спечели от фирма „Живел енерджи“. Според някои от местните граждани, това не е случайно.

Живко Коемджиев е бивш общински съветник в Петрич от квотата на ГЕРБ в мандат в периода 2015-2019 г. Дъщерята на Коемджиев Зоя е служител в общинския отдел „Земеделие” в Петрич, а зет му Светослав Шарков и към момента е общински съветник в града. Коемджиев пък е съдружник със сина си Асен във фирмата “Живел енерджи” ООД. Случайно или не, именно докато Коемджиев-баща е в Общински съвет – Петрич, фирмата чийто управител по това време е синът му (към днешна дата управляват заедно, бел. авт.) е спечелила обществени поръчки на стойност 1 473 983 лв.

Дейностите, които “Живел енерджи” ООД изпълнява са разнообразни. Последната поръчка, която печели през януари 2022 г. е за “Неотложни аварийно-възстановителни работи за ограничаване въздействието и ликвидиране на последствията от възникналото наводнение”. През миналата година фирмата се е ангажирала с ремонтиране на пътища в селата на община Петрич. Печелила е и поръчки за зимно почистване и др.

През 2017 г. фирмата на Коемджиеви бе замесена и в нашумялата поръчка с осветлението край с. Кърналово. Тя беше санкционирана от Дирекцията за национален строителен контрол с глоба от 5000 лв. и разпореждане лампите да бъдат премахнати. В случая беше намесена и втора фирма, собственост на съпруга на директора на административно-правната дирекция в Община Петрич Рилка Филипова.

Друга фирма, свързана с бивш общински съветник в града, е “Заечки” ЕООД. За периода 2016-2022 фирмата е спечелила обществени поръчки от Община Петрич на стойност 1 704 069 лв. Отделно, през 2020 г. фирмата на Заечки, в обединение с фирма на друг бивш общински съветник – Александър Василев, печели поръчката за изграждане на Център за рехабилитация и интеграция в Петрич за 1 млн. лв.

Поръчки на голяма стойност е спечелил и бившият депутат от града Митко Захов – чрез фирмата “МОНОЛИТ-21 – АНДОНОВ И ЗАХОВ” ООД. В периода 2016-2022 г. фирмата е спечелила от Община Петрич обществени поръчки на стойност 2 412 128 лв., като в тази сума не влизат стойностите на обществени поръчки, спечелени в обединения с други фирми или дружества.

Анализът не посочва подобни обвързаности при обществените поръчки в община Кресна. И там обаче се забелязва известна концентрация на поръчките към една фирма, която често печели такива. 12 обществени поръчки са проведени през 2020 г. в общината. Общата им стойност е 2 079 068,10 лв., от които милион и половина са спечелени от една фирма: “НАР” ООД. Фирмата е със седалище и адрес на управление в Момчилград и изпълнява множество поръчки в различни български общини.

През следващата 2021 г. Община Кресна провежда 11 обществени поръчки, като 3 от тях, на обща стойност малко над 300 000 лв., са спечелени от местното дружество ЕТ „ИВАН ТРЕНДАФИЛОВ“, регистрирано в града.

Община Сандански е провела 25 обществени поръчки през 2020 г. Прави впечатление, че една фирма често печели такива поръчки – “БЕТОН” ЕООД. Фирмата е собственост на Андон Червенков, който е свързан с още много фирми и е един от сочените за близки до ръководството на община Сандански. Още по времето на управление на Андон Тотев като кмет на Сандански, фирмата на Червенков е сочена за “любим изпълнител” на обществени поръчки. По същото време Тотев е глобен от Комисията за защита на конкуренцията, именно заради фирмата на Червенков, която печели 80% от обществените поръчки.

Извън тази фирма, прави впечатление, че голяма част от поръчките, които е възложила Община Сандански, са спечелени от фирми, които не са местни. През следващата 2021 г. петричката фирма „Рупанов трейд“ ООД печели 5 от обявените от Община Сандански процедури.

Концентрирането на обществени поръчки в малко на брой фирми в общините по поречието на Струма засилват съмнението дали местните хора получават най-доброто за изхарчените обществени средства.

Текстът на Сашка Христова е публикуван на 13.07.2022 г. в Евромегдан.